Presretač Gojira u pohodu na krivolovce

Iako nije baš ronilačka tema, jednostavno nismo uspjeli odoljeti da Vam ne predstavimo Gojiru; najnoviji presretač zaklade za zaštitu kitova Sea Shepard Society. Ovako dakle izgleda ozbiljan rad na zaštiti morskih stanovnika

Gojira zapravo znači Godzilla na izvornom japanskom, a ovaj brodić je definitivno zaslužio prepoznatljivo ime. Radi se o presretaču na japanske krivolovce koji svake godine ulaze u australske vode i vrše prekomjerni izlov kitova te u potpunosti uništavaju program zaštite i sprječavaju kontrolu ulova. Direktor zaklade, Jeff Hansen, izjavio je na predstavljanju Gojire da se radi o „nevjerojatno brzom brodu koji će imati element iznenađenja“.
Predstavnici ove zaklade su nezadovoljni aktivnostima koje poduzima australska vlada te su zbog toga osnovali svoju flotu za nadzor, no obračuni s japanskim krivolovcima vrlo su agresivni, što se možete uvjeriti i niže u videu stradavanja Ady Gila, prošlog presretača ove zaklade. No, vodstvo zaklade ne odustaje, bez obzira na visoku cijenu ovakvih specijaliziranih brodica: „Pomoću ovakvih presretača dnevno se zaustavi prekomjerni izlov 10 do 12 kitova i to je sjajna stvar“. Ipak, ključni potez u zaštiti australskih sisavaca bilo bi otkrivanje specijaliziranih japanskih brodogradilišta, koja izvan dohvata zakona izgrađuju i opremaju krivolovce za ovakve poduhvate. Do tada, štiti ih Gojira!

http://www.youtube.com/watch?v=hQ9HlEFOk94

 

 

 

 

SHARE