Olupinu Titanika proždire novootkrivena bakterija

Novootkrivena bakterija nazvana je prigodno Halomonas titanica i živi na nakupljenoj hrđi te polako nagriza željezni trup na 3,8 kilometara ispod površine Atlantskog oceana gdje je ‘nepotopivi’ brod potonuo u travnju 1912.

Potopila ga je santa leda, no ove novootkrivene bakterije biti će izgleda razlog Titanikove konačne propasti na dnu oceana, tvrde znanstvenici. Mikroorganizmi nazvani Halomonas titanicae žive u hrđi i koroziji te nagrizaju željezni trup 3,8 kilometara ispod površine Atlantskog oceana gdje je ‘nepotopivi’ brod potonuo u travnju 1912. Novootkrivena vrsta bakterije opasna je za podvodne instalacije poput naftovoda, no mogla bi poslužiti i za recikliranje starog željeza, smatraju istraživači sveučilišta u Halifaxu. Bakterije se talože na željeznim površinama (preciznije na igličastim oblicima hrđe) i nagrizaju je što dovodi do raspadanja olupine Titanica na manje dijelove.
“Vjerujemo da Halomonas titanica igra određenu ulogu u recikliranju željeza na određenim dubinama. To bi moglo biti korisno u uništavanju starih mornaričkih i trgovačkih brodova i naftnih platformi koje su očišćene od toksina prije potapanja u ocean” kazala je vodeća znanstvenica na projektu Bhavleen Kaur za Guardian povodom ovog otkirća, no potpunija analiza mogućih primjena ove baterije će tek uslijediti.

U međuvremenu, pogledajte ovaj sjajan video ekspedicije na RMS Titanic: