Novi standard za vodonepropusnost satova

Što točno znači oznaka vodonepropusno na Vašem satu najbolje objašnjava  ISO standard, a uvođenjem nove oznake za kvalitetu ISO 22810, ta ljestvica se diže i preciznije definira zahtjeve od proizvođača. 

Uvođenjem novog 22810 ISO standard zamjenjuje se stari ISO 2281 koji se koristio od početka 90-ih, a novina je preciznije definiranje zahtjeva prema proizvođaču po pitanju vodonepropusnosti. Iako se radi o standardu koji se primjenjuje na satove, a ne ronilačke kompjutere; radi se dobroj vijesti za sve one koji se bolje osjećaju u vodi nego na kopnu.

Vlasnik ovog standarda, The International Organization for Standardization (ISO), opravdao je uvođenje novog 22810 standarda željom za otklanjanje “nejasnoća na tržištu satova” što termin vodonepropusno točno znači. Naime, kod kupovine satova sa starom ISO oznakom dobili ste sat koji je vodonepropusan pod određenim uvjetima, a to je primjerice, nepropusnost na dubini od 10 cm pod određenom temperaturom, što čak i u slučaju da se vrlo kratko zadržite u vodi i nije neka garancija da će Vam sat raditi nakon jednog slučajnog kupanja. Ta norma doduše je tražila da sat zadrži prodor vode minimalno 60 minuta no opet, nejasnoća o nepropusnosti je bilo napretek. 

Ovom novom ISO normom 22810 traži se od svih proizvođača koji koriste tu oznaku kvalitete da sat bude vodonepropustan do dubine od 30 metara. Ukratko, ta norma također traži ispunjavanje i drugih uvjeta koje bi dovele sat do mogućnosti svakodnevnog korištenja i plivanja, a ne samo zaštite od vode u slučaju da vam sat padne u plićak.
Ova norma definitivno podiže standard vodonepropusnosti i predviđa se da će napraviti velike promjene na tržištu vodonepropusnih satova, barem za one proizvođače koji upotrebljavaju navedeni certifikat. No kakav će biti utjecaj na cijenu, ostaje nam tek za vidjet. I za kraj istaknimo da se radi o satovima koji su više komercijalne prirode, ali i kao takvi moraju biti ono za što se izdaju; vodonepropusni. Norma koja propisuje standarde za satove (kompjutere) namijenjene ronjenu je ISO 6425 i za sada, barem prema mišljenju navedene akreditacijske kuće, zadovoljava sve potrebe ronioca. Detaljniji popis što sve oznaka ISO 6425 donosi potražite ovdje a mišljenje je li to dovoljno možete najbolje dati Vi, stoga nemojte se suzdržavati komentara.

SHARE