Izvještaj sa skupa “Ronimo sigurno da bismo ronili dugo”

Moto je to pod kojim se održao seminar o Sigurnosti pod pokroviteljstvom ronilačkog kluba TIMScuba DIVING iz Novog Sada na kojem su sudjelovali i predstavnici iz Hrvatske. Ovaj događaj ponudio je vrlo korisnu razmjenu regionalnih iskustava

 

Ovo je bio peti po redu međunarodni stručni simpozij s temama iz sigurnosti ronjenja pod nazivom „Bezbedno ronjenje“. Međunarodni karakter skupu su davali predavači iz Slovenije, Hrvatske i Italije uz naravno, sudjelovanje nekoliko domaćih predavača iz Srbije. Skup je održan 4. prosinca 2010. u amfiteatru Fakulteta za sport i turizam u Novom Sadu pod pokroviteljstvom MARESA. Donosimo Vam ukratko pregled tema i predavača.

Predavanje je otvorio mr.sc. Goran Dimitrić, PSS instruktor iz Srbije s temom Stručni kadrovi u ronjenju. Ovim uvodnim predavanjem napravljen je osvrt na mogućnost povećanja kvalitete rada instruktora ronjenja u Srbiji. Težište je stavljeno na nastavni plan i program školovanja trenera ronjenja koji bi instruktorima ronjenja, ali i onima koji to nisu, a imaju želju postati, omogućio obrazovanje za uspješno vođenje i trenažni proces u ronilačkim disciplinama.

Sljedeća je bila Dragana Ivković, također iz Srbije, koja je prezentirala Izvještaj o povredama u 2010. godini. Ovim prikazom statističkih podataka o ronilačkim incidentima u 2010. godini te njihovom analizom ukazalo se na potencijalne mogućnosti preventivnog djelovanja. Ukratko, pružen je sistematični prikaz konkretnih podataka u kojem je naglašena snažna prisustnost tehničkog ronjenja, kao i potreba za profesionalnijom obukom za ovu vrstu zarona. Ovo predavanje bilo je odličan uvod u izlaganje Damira Podnara (PSS Course director) o tehničkom ronjenju koje je sve prisutnije u regiji.

Miodrag Bajčetić, CMAS Instruktor iz Srbije, održao je vrlo korisno predavanje o ronjenju u rijekama, koje su polaznici okarakterizirali kao: „Na trenutke iznenađujuće uzbudljivo“. Nakon predavanja o Maresovim regulatorima, kompjuterima i perajama u funkciji sigurnog ronjenja Dušana Runjajića (Sales and Marketing Director EMEA, Hrvatska) uslijedilo je predavanje o mikromjehurićima u ronjenju i istraživanja u ronjenju od strane hrvatskog PSS Instruktor trenera Igora Glavičića. U predavanju su predstavljene neke zanimljive teorije o njihovom nastanku, načinu detektiranja i metode prevencije. Posebno zanimljiv dio predavanja bio je onaj gdje je Glavičić predstavio svoj rad, kao dio tima u DAN istraživanjima u kojima je aktivan. Sam domaćin ocjenio je predavanje iznimno korisnim i naglasio da je Glavičić demonstrirao ogromno ronilačko znanje i iskustvo te polaznicima ponudio vrlo korisna nova saznanja, ali i činjenice vezane uz mikromjehuriće. Čestitke našem Igoru na uspješnom predavanju!

Uslijedilo je predavanje stručnjaka iz Italije Manlioa Pagatta, PSS Instruktor trenera o pripremi mješavina za ronjenje. Važnost ove teme u području sigurnosti ronjenja, vjerujemo, ne treba puno isticati. Predavanje je privedeno kraju izlaganjem o podvodnoj fotografiji, opasnostima koje se kriju prilikom upotrebe podvodnih foto aparata, kao i savjetima za uspješno izbjegavanje istih od strane Dania Lasla, CMAS Instruktora iz Srbije.

I na kraju kažimo da je ovom skupu prisustvovalo oko šezdeset ronilaca iz Srbije koji su otišli zadovoljni temama koje su čuli. Sami predavači organizaciji skupa dali su visoke ocjene i potvrdili nastup i na sljedećem skupu. Što reći na kraju, regija dijeli slična iskustva i treba ih razmjenjivati. Ona su nam bliska, dostupna i korisna; treba li bolje motivacije od toga.

SHARE