Belize; ronjenje sa stilom

Čak četiri leta su nam trebala da konačno stignemo na ovo egzotično odredište za koje, sigurni smo, velika većina ljudi iz našega područja nikada nije ni čula

 

Iz Zagreba najprije prema Parizu, na Charles de Gaule, pa zatim priprema za desetosatni let prema Houstonu, SAD.  U takvim trenucima nikada se ne mogu oteti dojmu kako smo mi ronioci iz Europe hendikepirani za najljepše svjetske ronilačke lokalitete. Jedino što nam je na par sati leta dostupno od svjetskih top – destinacija je Egipat odnosno Crveno more. Amerikanci, Australci ili Japanci su u mnogo boljoj situaciji, Amerikanci imaju Havaje, Galapagos, Karibe, Floridu, Bahame, pa čak i Tahiti im nisu nedostupni. Na dalekom istoku je još bolja situacija, Australci ili Japanci mogu birati između Great Barrier Reefa, Tajlanda, Malezije, otočja Fiji, Papue Nove Gvineje, ili spektakularnih lokacija u Tihom oceanu.

No vratimo se našem odredištu, nakon strogih i učestalih kontrola na Houstonskom aerodromu konačno letimo prema Belize Cityju, najvećem gradu u Belizu. Trosatni let prolazi u ugodnom čavrljanju sa ostalim turistima koji u velikoj većini odlaze na ronjenje, te razmjenjujemo informacije koje će nam možda zatrebati u Belizeu. Već pri slijetanju u Belize City u daljini jasno vidimo obrise drugog po veličini najvećeg koraljnog grebena na svijetu. Ovaj beližanski je dugačak 282 kilometra, a jedini koji je veći od njega je australski Great Barrier Reef. Naša konačna destinacija, San Pedro nalazi se na najvećem otoku u Belizu, Ambergris Cayu. Malim sportskim aviončićem nas desetak leti prema San Pedru, kojih pedesetak kilometara udaljenom od kopna Beliza. Ambergris je veličinom markantan ali strukturom klasičan koraljni otok na grebenu, sa prekrasnim bijelim plažama i tirkiznom bojom mora te mnoštvom palmi koje okružuju hotelske komplekse i monumentalne kuće bogatih Amerikanaca. Kojih 200 – 300 metara od obale nalazi se rub koraljnog grebena, koji kao da nema kraja, što je za ovdašnje pojmove i točno jer se greben prostire gotovo cijelom dužinom Beliza.

San Pedro na Ambergrisu je logična polazna točka za većinu važnih ronilačkih lokacija ovdje, tako da  se nadamo da neće biti nikakvih problema sa našim ciljevima za ovu ekspediciju a to su  Turneffe island, a zatim i Lighthouse reef gdje se nalazi svjetski poznata lokacija The Great Blue Hole, te u neposrednoj blizini još jedna izuzetno atraktivna ali manje poznata lokacija – Half Moon Caye island. Za te lokacije će nam trebati i malo sreće jer vremenske prilike moraju biti vrlo dobre pošto se radi o destinacijama koje su (Blue Hole) još stotinjak kilometara plovidbe udaljene od našeg odredišta San Pedra. Ovo područje je inače poznato po uraganima ali po prognostičkim kartama i izvještajima ne bismo trebali imati problema, travanj nije razdoblje u kojem ih je realno očekivati.

I ovdje znaju za Šukera

Ronilačkih centara ima nekoliko desetaka i razbacani su po pješčanoj obali i gotovo da su nalik jedan na drugi. Svi imaju drvenu kućicu, živopisno ofarbanu, sa također drvenim molom i  dva do tri brodića poredanih po veličini i snazi motora u ovisnosti o veličini grupa ronilaca koje toga dana vode na ronjenje. Osoblje centara je uglavnom lokalno, i vrlo su veseli i brzo uspostavljaju srdačan kontakt sa turistima. Kako je devedeset pet posto klijentele iz Amerike, ubrzo postajemo glavna atrakcija ronilačke baze iz “egzotične” Evrope, ali po jednoj prepoznatljivoj stvari, a to je i ovdje još uvijek ultra popularni Davor Šuker. Šteta, da smo znali prije odlaska, čini mi se da bismo mogli kompletan ronilački aranžman ovdje platiti u dresovima hrvatske reprezentacije. No što je tu je, upoznajemo se sa rutinskim procedurama našeg ronilačkog centra i pripremamo za naš desetodnevni paket ronjenja ovdje. Ne znamo točno što da očekujemo, imamo samo jednu konkretnu želju a to je posjeta dosta dalekom Lighthouse reefu na kojem se nalazi The Blue Hole. Kako smo svi certificirani i kao Nitrox ronioci, menadžer centra Stephen nas obavještava da je korištenje Nitroxa besplatno za nosioce certifikata, čime smo ugodno iznenađeni.

Pročitajte integralnu reportažu u novom broju SCUBAlifea!