Rubes Levada: Prije svega klub, druženje i zajednički ciljevi

Nakon vrlo solidnog nastupa mladih plivača s perajom u Češkom Zlinu, razgovarali smo s trenerom Rubesom Levadom  o hrvatskim potencijalima. Pročitajte kako je on vidio nastup na ovom natjecanju te kako je došlo do suradnje naših natjecatelja s trenerima koji su postizali svjetske rekorde.

Ovaj razgovor smo započeli čestitkom, no Rubes je skromno zahvalio i naglasio da je zadovoljan ovim nastupom, no da je to još daleko od razine uspjeha za koji ima ambiciju. Ovaj stav smo podržali, jer bez ambicija nema razvoja i nema uspjeha. Prije svega zanimalo nas je kako je on vidio organizacijsku stranu priče ovog natjecanja u Češkoj, pogotovo u svjetlu nadolazećeg klupskog prvenstva Hrvatske:  „Organizacija od strane kluba Nemo iz Zlina bila je u redu, dali su nam korisne savjete za smještaj, a samo natjecanje je išlo glatko. Moram se prije svega zahvaliti roditeljima plivača, koji su nam osigurali kombi i sredstva za natjecanje, našim sponzorima i na kraju našim plivačima. Htio bih istaknuti da, iako se radi o mladim sportašima (godišta od 1993. do 1998.) oni znaju kad je vrijeme za zabavu, a kada vrijeme za koncentraciju i natjecanje. Znate, meni kao treneru vrlo je važno da imam pouzdane natjecatelje u svakom pogledu i to moj posao u smislu voditelja jako olakšava. Posebno bi izahvalio svom klubu Geronimo za uvijek izvrsnu podršku športskim ekipama.

SCUBAlife: Primijetili smo da su naši sportaši na ovom natjecanju usko surađivali i s trenerom mađarskog kluba BACSVIZ Gergely Juhos. Kakva je bila ta suradnja i kako su reagirali naši natjecatelji te što bi posebno istaknuo u njegovom radu, a koristilo je našim natjecateljima?

“Da, riječ je o mađarskom treneru, koji se zove Juhos Gergely koji je inače moj dobar prijatelj i prije svega stari bazenski suparnik. S obzirom da smo ista generacija, obojica smo rođeni 1978., često smo se „sukobljavali“ na bazenima u periodu od 1993. do 2001. i to skoro na svakom međunarodnom natjecanju, ukupno 30-tak puta. Najčešće smo se borili jedan protiv drugog na 200m i na 400m, a najžešće je bilo kada smo bili baš u susjednim trakama. Ja sam se 2001. godine prestao natjecati, no on je nastavio još neko vrijeme i 2004. godine postao svjetski prvak. 2002. pojavile su se nova vrsta peraja, tzv. hyperfins, a on je među prvima proučio fizička svojstva tih novih rekvizita. Mišljenja sam da plivači RK Geronima mogu još više usavršiti stil plivanja, a za to im želim osigurati suradnju s vrhunskim stručnjacima. Mislim da im je vrlo važno čuti mišljenje velikana ovog sporta, a i njemu je korisno naučiti nešto o našem pristupu ovom sportu. Kako je i sam istaknuo više puta, impresionirala ga je zrelost i ponašanje naših natjecatelja, posebno kada se uzme u obzir njihova mladost. Oni se znaju nositi s tremom i tenzijama koje dolaze prije utrke, što vjerujte mi nije tako jednostavno. Juhosu je stoga jako zanimljiv moj psihološki pristup u tom segmentu treninga i o tome želi i sam više naučiti. Zbog tog obostranog interesa došlo je i do ideje o organizaciji zajedničkog jednotjednog kampa tijekom kojeg bi razmijenili iskustva i znanje. Već tijekom natjecanja u Češkoj smo primjerice razgovarali o novim vježbama istezanja, koje sam već primijenio na idućem treningu, a on je zasigurno idućem već sutradan započeo provoditi „psihološke ankete“ koje sam mu dao. Tijekom natjecateljske karijere izgradio sam puno prijateljstava s „poznatim likovima“, vrhunskim plivačima i trenerima a plan mi je osnovati „Geronimo Akademiju za plivanje perajama“, i generirati što više znanja iz cijelog svijeta.

SCUBAlife: Kako ti vidiš razvojni potencijal za ovaj sport u Hrvatskoj? Bavi li se njime dovoljno ljudi za ostvarivanje vrhunskih rezultata, koja su nam još ulaganja potrebna?

Hrvatska je,  više nego neke zemlje u okruženju, sportski orijentirana i zbog toga ima potencijal i u plivanju perajama. No nedostatak u cijeloj priči je da Hrvati, iako su u principu jako zainteresirani za sport, ponekad ne pokazuju dovoljno zrelosti za ozbiljnije bavljenje sportom, koje bi značilo nešto više od samo rekreativnog ili amaterskog odlaska na treninge. Mojim plivačima treba najmanje 4 do 5 godina da sazriju po tom pitanju. Tek sada, nakon 4 godine rada u RK Geronimo, samo neki od mojih natjecatelja dosegnuli su takvu razinu zrelosti, kakvu bi svaki trener poželio. Razvoj sporta također mora poticati i HRS, gdje još uvijek ima amaterizma i katkad nestručnosti, a ponekad mi se čini i nedovoljno strasti.
Što se tiče ulaganja, najpotrebniji ulog je vrijeme, ne možemo preko noći ostvariti održivi rezultat na svjetskoj razini. Možda imamo nekoliko talentiranih plivača, ali za njih nemamo pričuve. A ti su talentirani plivači često razočarani poslovanjem naših institucija (lokalnih uprava, saveza, klubova) da bi se  i dalje ozbiljno bavili ovim sportom i to je problem. Što se tiče daljnjih ulaganja, ona su potrebna u smislu nedovoljnog broja bazena, osim toga upravitelja sportskih klubova nedostaje čak i više nego trenera. Upravitelj je taj koji može osigurati uvjete za treninge, sredstva, medijsku popraćenost, dok trener može odraditi vrhunski posao, ali bez podrške uprave kluba sve pada u vodu. Upravo to je moja ambicija u RK Geronimo, biti i više od trenera.

SCUBAlife: Najava klupskog prvenstvo RH u plivanju perajama u Koprivnici; što očekujete tamo? Što bi posebno istaknuo za to natjecanje?

Klupsko prvenstvo je natjecanje koje u sebi ne donosi vrijedne bodove za klub (npr. ne možemo doći do dodatnih termina na bazenima), nego je važno za uspostavljanje statusa najjačeg kluba. Naglašavam kluba, ne skupine pojedinaca. U mojoj metodologiji prije svega su mi važni klub, druženje i zajednički interes, gdje svaki član zna i želi pomoći drugom. U slučaju da osvojimo naslov na klupskom prvenstvu RH, to bi bio veliki skok u samopouzdanju svih mojih plivača. Ambicija nam je da već u Koprivnici osvojimo taj naslov, iako nam možda fali još nešto; naši dečki su možda drugi u RH, prva je Šoderica, a na trećem mjestu su Drava Varaždin i PIK Mornar Split. U ženskoj konkurenciji smo treći ili četvrti (prvi je 3. Maj Rijeka, drugi Mladost Medulin) i želja nam je pojačati ženski dio.

O rezultatima i RK Geronimu više ovdje