Najvažnija pravila cave divinga

Najvažnija pravila Cave Divinga su sigurnosna pravila. Ronjenje u spiljama može biti jednako sigurno kao i ronjenje na otvorenom moru ukoliko ih se pridržavate. Koja su to pravila koja morate primjenjivati; saznajte od pionira ove tehnike Shecka Exleya koji se još 1960-ih počeo baviti ovom problematikom.

U spiljama Floride je od 1950. godine do danas nestalo oko 400 ronioca i ovaj podatak puno govori o rizicima ovog zahtjevnog stila ronjenja. Exley je pristupio problemu čestih nesreća vrlo analitički i osmislio ono što danas znamo kao Pravila za analize nesreća koja bi trebao znati svaki ronioc koji kreće u ovakav zaron.

Koja su to pravila:

1. Završite primjerenu obuku i pridržavajte se limita koje ona postavlja kod zarona. Čak devet od deset nesreća kod Cave divinga se događaju upravo zbog ne pridržavanja ovog pravila.

2. Održavajte kontinuirano oznake pravca prema izlazu iz spilje
Naravno osim označavanja, ovdje se primjenjuju naprednije tehnike koje stječete obukom (ultra-precise buoyancy control i  anti-silting propulsion techniques). Naime, analiza nesreća ukazala je na činjenicu da su nastradali ronioci imali u pravilu dosta mješavine da dosegnu izlaz čak iz najudaljenijeg mogućeg dosega zarona lokacije, no, do nesreće je dolazilo zbog lutanja. Radi se o onom poznatom osjećaju kada se usred poniranja u jednom trenutku okrenete i vidite iza sebe splet prolaza koji u zaronu nije izgledao tako. Također, tu se često događa i početnička greška da ronioc u pokušaju nalaženja smjera iz kojeg je došao počinje pratiti tok vode koji mu se čini najbistriji, što nikako nije pravilo za nalaženje izlaza.

3. Čuvajte 2/3 mješavine za povratak
Ovo je vrlo važno pravilo. Većina ronilaca amatera misle da im je pola mješavine od one s kojom su krenuli dostatna za povratak ne računajući ovdje usporavanje zbog loše vidljivosti, ali i neočekivane situacije poput primjerice da morate dijeliti svoje zalihe sa kolegom roniocem. Ovo pravilo Vas dovodi u sigurnosnu marginu zarona u ovakvim uvjetima ronjenja i nikako ga ne zanemarujte.

4. Ostanite u limitima vašeg dišnog medija
Ne pretjerujte u zaronu, imajte na umu pripremu rezerve i pazite na svoje mogućnosti. Više o tome pročitajte svakako u kolumni našeg dr. Maria Franolića koju prenosimo u cijelosti iz tiskanog izdanja, a  svakako pročitajte i ekskluzivnu reportažu sa zarona u Cetinu i kako to radi Dražen Gorički.

5. Imajte tri izvora svjetla
Iako se podvodne svjetiljke stalno poboljšavaju i njihove performanse se konstantno unapređuju, one i dalje ostaju najslabija karika od svih dijelova ronilačke opreme. Preporuka je da za ovakav zaron imate barem tri izvora svjetla, jedan glavni i dva rezervna. Sunce se može računati kao jedan. Iako nedostatak svjetla nije jedan od najčešćih razloga nesreća u spiljama, kvar svjetiljke  definitivno predstavlja čestu pojavu koju treba izbjeći. Probajte otići s mjesta gdje sjedite do izlaza iz stana i onda to probajte učiniti ponovo zatvorenih očiju. Sve je vrlo sporije u nedostatku svjetla i na to treba obratiti pažnju.