Nađeno ukradeno blago Lave nakon 25 godina potrage

Prošlu srijedu francuska policija je našla značajan dio ukradenog podmorskog blaga koje su lopovi prodavali dio po dio tijekom više od dva desetljeća i od toga lagodno živjeli

Ova potraga završila je senzacionalnim pronalaskom velikog dijela podmorskog blaga koje su 1985. godine pronašli mladi Korzikanac i dva brata roneći morske ježeve. Policija u svojem priopćenju nije otkrila informaciju u čijem posjedu i gdje je konačno lociran ukradeni „plijen“, no stručnjaci su potvrdili da se radi o jednom od najvećih pronalaska starih rimskih kovanica iz 3. stoljeća te vrlo vrijednom reljefnom zlatnom tanjuru. Felix Biancamaria, jedan od trojice prijatelja koji su našli i otuđili potopljeno legendarno blago Lave (nazvano prema istoimenom zaljevu), ispričao je da su na njega naišli sasvim slučajno roneći morske ježeve koji se u tom dijelu priobalja služe kao lokalni specijalitet u restoranima. Biancamaria je odmah posumnjao da se radi o rimskim kovanicama visoke vrijednosti te je sa prijateljima odlučio da nađeno blago neće predati lokalnim vlastima, već da će ga postupno prodavati na crnom tržištu zainteresiranim kolekcionarima. No, upravo je poplava ovih rijetkih kovanica na tržištu pobudila pažnju policije. Do započinjanja istrage nad trojicom ronilaca, dovela je i sumnja njihovih sugrađana. Svoje naglo bogaćenje objašnjavali su dobitkom nasljedstva. S obzirom na stil života i divlje ponašanje u javnosti, sugrađano su mislili da se trojica prijatelja bave oružanim pljačkama i drugim teškim kriminalnih aktivnostima. Njihovom imidžu je podosta doprinijelo i rastrošno ponašanje u noćnim klubovima, gdje je prema riječima Biancamarie, tihe dana tekao šampanjac za sve prisutne.

Konačno, njihovo ponašanje i ispadi privukli su i pažnju lokalne policije te im je nakon uhićenja 1994. izrečena sudska presuda izdržavanja zatvorske kazne u trajanju između 6 i 18 mjeseci te novčane globe. Jedan član ronilačke trojke Marc Cotoni, poginuo je u pucnjavi 2004. godine, no francuski mediji koji su plasirali tu informaciju nisu naveli razloge i okolnosti krvavog obračuna. Prema informacijama koje je objavio francuski sud, tijekom prošlog tjedna u Parizu je privedeno petero osoba vezanih uz ovu pljačku i prodaju podmorskog blaga. Uhićen je i preprodavač ukradenih predmeta, a kupac navodno dolazi iz Belgije.
Kako navodi policija, vrijednost pronađenih kovanica i zlatne posude nađene prošlog tjedna u policijskoj zapljeni, varira između 1 i 2 milijuna eura, a u tijeku je potraga za ostalim dijelovima ukradenog podmorskog blaga, stoga nije isključena mogućnost nastavka niza uhićenja.