Kako odabrati savršen ronilački nož

Noževi uvijek bude raspravu; je li to nužan dio ronilačke opreme ili predstavlja tek mačistički accessories?

Koji je nož uistinu dobar i kako ga izabrati? Kao i svaki drugi dio opreme i nož mora imati svoju svrhu koju će u potpunosti ispunjavati. Na pitanje je li Vam nož uistinu potreban zapravo i nije tako teško odgovoriti. On je tu da Vam pomogne ukoliko se zapletete u ribarsku mrežu, travu… i nije mu svrha da se borite protiv morskih nemani (iako se i tu u čudnim rijetkim situacijama može pokazati koristan). Ukoliko se bavite tehničkim ronjenjem, uvlačite se u olupine ili podvodne špilje, on je uistinu nužnost. No, ronite li u pitomom okruženju poput Karipskog mora, on je u Vašoj opremi tek ukras iako, nikad ga nije loše imati uz sebe. Nikada neće biti naodmet, to je zasigurno, no, kako ga odabrati? Prema ovim jednostavnim kriterijima.

Oblik
Tu je podjela prilično jednostavna, imate one s tupim vrhom i one sa šiljastim. Ako ste rekreativac, tada je za Vas onaj s tupim vrhom bolji izbor. Na taj način ćete se dodatno zaštiti od slučajnih probijanja mokrog odijela. No, treba li oštrica biti ravna ili zupčasta? Zupčasti noževi su pogodniji za probijanje,rezanje čvrstih prepreka, a i duže ostaju upotrebljiviji za razliku od onih s ravnom oštricom koji će u takvim uvjetima korištenja brzo otupiti. Tu bi se trebali voditi vrstom zarona koje najčešće upražnjavate. Ako vam niti to ne pomaže kao kriterij, tada odaberite nož s dvije različite oštrice – onaj s ravnom oštricom s jedne strane i zupčastom s druge.

Veličina
Ako najčešće ronite na otvorenom moru, tada ne trebate veliki ronilački nož. Zapamtite, nož nosite samo u slučaju da se zapletete u mrežu ili u neke druge objekte. U većini slučajeva, nož  će Vam ostati u koricama – stoga onaj veličine od nekih 10-tak centimetara će biti dovoljan za sve podvodne radnje. Svakako se prije kupovine zapitajte za što Vam nož najčešće treba pri zaronu i prema tome ga odaberite. Ukoliko se odlučite za manju oštricu, obratite pažnju da je drška dovoljno velika da je možete kvalitetno smjestiti u ruku; ako je premala do mjere da nož nemate u stabilnom hvatu, tada Vam neće biti od koristi.I naravno na kraju, obratite pažnju gdje ćete ga držati.

Materijal
Čelični noževi su solidno rješenje, no treba obratiti pažnju na brojčanu specifikaciju (npr. 400 series alloy), naime niža brojčana oznaka znači da će nož biti otporniji na hrđu. Svi čelični noževi će korodirati s vremenom i do određenog stupnja. Neki vrlo brzo: primjerice oni s velikim udjelom karbona koji se dodaje zbog povećanja čvrstoće sječiva i takvi noževi će zahtijevati pomnije održavanje (premazivanje silikonom ili uljem nakon zarona). Noževi od titana su daleko bolji izbor po svim karakteristikama, no i cijena je znatno veća. Prednost noževa izrađenih od titana je između ostalog i to što se praktički ne moraju održavati. Ne sadržavaju karbon u leguri pa ne hrđaju i vrlo teško se zatupljuju. Naravno, i teže se oštre.

U konačnici, ovi kriteriji upućuju na izbor titanskih ronilačkih noževa koji su sklopivi, no to ne mora biti nužno tako. Sve ovisi o vašim navikama pri zaronu. I naravno, vašoj sposobnosti da nož odaberete prema realnim potrebama koje najprije trebate prepoznati.

SHARE