Ice diving: zaron koji nadilazi maštu

Ronjenje pod ledom ili ice diving jedna je od najrizičnijih ronilačkih zamisli koje se možete dosjetiti. Ukoliko ste odlučni u svojoj namjeri da je i realizirate, očekuju Vas duge pripreme

Koje su zapravo dvije okolnosti koje ice diving čini toliko opasnim? Prva je, naravno, hladnoća. Druga  je ta, da kada jednom zaronite pod led u pravilu imate samo jednu izlaznu točku, što je vrlo ozbiljan faktor, pogotovo ako se nađete u situaciji visoke ugroze. I da ne ronite pod ledom, za zaron u kojem imate samo jednu izlaznu točku trebate imati visok stupanj pripremljenosti i veliki fond sati treninga, dodajte tome led i cijela priča postaje puno složenija. PADI definira ice diving kao formu rekreativnog ronjenja, dok NAUI svrstava ice diving u kategoriju tehničkog ronjenja. No, bez obzira kojem se tumačenju priklonili, na svakom tečaju naučiti ćete osnove koje slijede.

Prije ovakvog zarona morate izvršiti detaljne pripremne radnje; utvrditi je li područje u kojem se spremate na zaron sigurno za ronjenje, izvršiti pripremu mjesta za zaron te provesti sigurnosna bušenja i naravno, na kraju ispuniti posebne zahtjeve koji se tiču same opreme. To su ugrubo samo osnovne procedure, još morate imati na umu i posebne procedure u slučaju opasnosti od dislokacije vašeg tendera (vodilice) te morate naučiti sigurnosne tehnike postupanja u slučaju zaleđivanja spremnika.

Zatim, do izražaja dolazi i činjenica da je ronjenje pod ledom zapravo ronjenje pod formacijama koje su sklone brzim promjenama i to silinom koja Vas može vrlo lako dovesti u životnu opasnost. U takvim situacijama neke uobičajene tehnike ronjenja i orijentacije neće biti dostatne. Za zaron pod ledom morate proći i posebne pripreme za slučaj kolizije ispod leda te znati sigurnosne protokole u slučaju nekontroliranog poniranja u ovakvim okolnostima. Kao što smo rekli na početku, ice diving zahtijeva opširne pripreme, nije dovoljno uzeti opremu, napraviti brifing i sjesti u brod koji vozi do mjesta zarona. Pripreme lokacije za zaron su dugotrajne i specifične. Od odabira mjesta sa zadovoljavajućom čvrstoćom leda do razgrtanja snijega na i uokolo lokacije zarona, morate izrezati led za ulaz te pripremiti tendere na poseban način. Naravno ovdje suha odijela imaju prednost, a artikli poput rukavica i ronilačkih kapuljača su obavezni te prethodno dobro istražite imate li opremu koja udovoljava svim zahtjevima za ovakav zaron.

Zaključno, već i nakon letimičnog pregleda ovakvog zarona može Vam biti jasno sljedeće; ice diving nije za neiskusne ronioce. Zahtijeva sposobnost jasnog i ponekad brzog ramišljanja u stresnim uvjetima. No opet s druge strane, svjedočenja onih koji se bave ovakvim zaronima kažu da se radi o jedinstvenom doživljaju te da vidljivost i jasnoća vode pod ledom nadilaze maštu.