Åland: 10 minuta koje si želite priuštiti

Na Ålandskom otočju vlada opća zabrana ronjenja, dozvolu za zaron morate zatražiti od lokalnih vlasti , sve olupine su pod strogim režimom, a za objavljivanje foto materijala najčešće trebate dobiti dozvolu od same Alandske vlade. I uz sve to, ova lokacija predstavlja raj za ronioce željne avanture u Baltičkom moru.

Teško je opisati užitak wreck divinga, najbolje ga je iskusiti, ukoliko niste do sada pogledajte o čemu se radi. Ako jeste, onda su i ove riječi bile suvišne; uživajte u ovoj snimci uz prvu jutarnju kavu ili skratite zadnjih 10-tak minuta radnog vremena na najbolji mogući način. Uživajte u pogledu na Hesperius, Gavle, Hindenburgu i Helge; ovo je 10 minuta koje si želite priuštiti:

http://www.youtube.com/watch?v=2qT32KwB4e8

Jedna od zanimljivosti koje nam ove godine dolaze sa Alandskog otočja jest i ta da je upravo tamo pronađeno (naravno, izronjeno) 80 skoro najstarijih boca šampanjca na svijetu, potječu iz čak 1830. godine. Iako spor o vlasništvu nije otišao u korist onoga tko ih je pronašao zbog strogih lokalnih propisa, ovo je uistinu fascinantna vijest. Boce su pronađene na 55 metara dubine u vrlo dobrom stanju, a šampanjac je čak i pitak i pruža izuzetnu senzaciju.

 


Inače, Ålandsko otočje se sastoji od oko 300 nenaseljenih otoka i oko 80 naseljenih te oko 6000 sprudova. Otočje je na istoku spojeno s Turkulandskim otočjem (finski: Turunmaan saaristo, švedski: Åbolands skärgård) koje se proteže prema jugoistočnoj obali Finske. Otoci su uglavnom stjenovite građe, s malo zemljane površine i oštrom klimom, a ronjenje tamo predstavlja izazov i za one koje su željni ekstremnog tehničkog ronjenja.