Wreck diving kao posao iz snova, jeste li mu dorasli?

Nema osobe na svijetu koja nije pokušala odgonetnuti na pitanje što je idealan posao, posao iz snova.

Naravno, za posjetitelje ove stranice taj izbor nije tako težak, poslova vezanih uz ronjenje nije puno a mi ćemo Vam ih pokušati predstaviti u idućih nekoliko članaka. Wreck diving sigurno predstavlja jedan od potencijalnih zanimanje iz snova. U ovom članku ćemo govoriti što sve trebate da bi Vam Wreck diving postao svakodnevno zanimanje. 

Prije svega odgovarajući certifikat, poput primjerice naprednog PADI ili SSI tečaja. Iako ima i jednostavnijih tečajeva koji bi mogli uzeti u obzir, ovdje vrijedi pravilo što zahtjevnije to bolje. Uz neke osnove savladane ranije, teoretski dio u nekim zemljama možete savladati ranije kod kuće putem e-learninga (NAUI ima primjerice takvu mogućnost). Ono što treba naglasiti je da je rekreativni wreck diving puno jednostavniji, no neki oblici takvog ronjenja zahtijevaju polaganje posebnih tečajeva poput penetration wreck divinga. Sam tečaj Wreck divinga sastoji se od savladavanja posebnog seta protokola i tehnika kako bi mogli roniti oko, ali i u olupinama (penetration stil). Ukoliko se pitate traje li takva obuka dugo; odgovor će Vas razveseliti; ne. Takav tečaj se može završiti unutar jednog vikenda, odnosno, barem obuka za niže stupnjeve Wreck divinga. Od opreme trebate zapravo osnovni set plus dekompresijski mjerač, svjetlo te je preporučljivo imati kvalitetniji nož. Obično centri koji pružaju mogućnost polaska takvih tečajeve osiguravaju svu potrebnu opremu te je u pravilu možete iznajmiti. Među obaveznom opremom u SAD-u obično se navodi PADI wreck diver crewpack koji putem on-line možete dobiti za oko 35 dolara, ukoliko planirate polagati takav tečaj u Americi.

No koja je razlika između rekreativnog i tehničkog (profesionalnog) wreck divinga? Prije svega, u rekreativnom postoji pravilo da možete roniti samo u „svjetlosnoj zoni“ i najčešće oko olupine. Sam wreck diving se dijeli na Non-penetration, Limited penetration i Full penetration diving (iza „svjetlosne zone“). Treba naglasiti da pravila za  Wreck diving stil ronjenja zahtijevaju drugačije omjere u pripremi za zaron, no to su sve stvari koje se uče na obuci. Kako god bilo, upozoravamo da ronjenje među primjerice, starim ratnim brodovima možete doživjeti i na niz lokaliteta bez naprednog tečaja za ovakav stil ronjenja i nije uputno riskirati tamo gdje to nije dozvoljeno. Pravi izazov zapravo leži u obuci, i na kraju krajeva, želji i odlučnosti da se ronioc bavi ovim stilom. To je stvar preference i kao takva nije podložna raspravi, no, baviti se profesionalnim Wreck divingom je već pitanje mogućnosti, no, jeste li mu dorasli?

Pogledajte niže video Wreck divinga:

http://www.youtube.com/watch?v=8uZhDWEARow