Učestalo ronjenje utječe na raspon sluha?

Vrlo često se postavlja pitanje o oštećenjima sluha i može li ih uzrokovati ronjenje u znatnijim količinama. Naravno, ronjenje bez poduzimanja mjera predostrožnosti i držanja osnovnih uputa koje će Vas naučiti svaki ovlašteni instruktor vodi do oštećenja sluha.

No, nemarno postupanje u bilo kojoj aktivnosti sa sobom povlači negativne posljedice.
No, što je rasponom sluha kod ljudi koji se profesinalno bave ronjenjem ili jednostavno provode dosta vremena u zaronu? Čuju li oni slabije?  Naravno, uvijek čuju slabije kada se ne priča o ronjenju, druge teme su im manje interesantne. No šalu na stranu, ovo pitanje je često i pobuđuje pozornost.

 

Prema rezultatima istraživanja provedenog 2004. godine upravo sa ciljem iznalaženja odgovora dovodi li pretjerano ronjenje (ako takvo uopće postoji) do oštećenja sluha, odgovor je ne. Naime, provedeno je istraživanje na uzorku od 60 registriranih ronilaca koji u prosjeku imaju 650 urona svaki i minimum od 4 godine ronilačkog staža. Testiranje sluha ove skupine ronilaca uspoređeno je sa rezultatima 63 ispitanika koji nisu nikada ronili. Kod istraživanja su stvorene tri različite dobne skupine, a podaci su bili pažljivo obrađeni prema relevantnim statističkim modelima i rezultat je pokazao da raspon i kvaliteta sluha nije različita kod ronilaca i onih koji nisu nikad prakticirali ronjenje.
I kako nakon toga objasniti pojavu slabijeg sluha kod ronica? Jednostavno, kako su to i objasnili dr. Klingman i dr. Tasman koji su vodili ovo istraživanje; ta oštećenja nastala su kao posljedica prijašnjem izlaganju buci ili nekim drugim agresivnim uvjetima i nisu povezana sa ronjenjem.