S predsjednikom na ronjenje

S obzirom da na ovim prostorima ekološka osviještenost  i nije baš u prvom planu, očekivali bi da će se, ako nitko drugi, barem političari uhvatiti za nju.

Nije li baš njihov posao da se brinu za nacionalna blaga za koja svi misle da će se pobrinuti netko drugi? No možete li se sjetiti barem jedne akcije koji su poduzeli za očuvanje mora?  Teško.

No nekim političarima nije teško poduzimati takve poteze, poteze koji se pamte na i koje ćemo uvijek ponovo ukazati. Naime, uskoro će se navršiti godinu dana od kada je predsjednik Maldiva Mohamed Nasheed sazvao sastanak sa najvišim državnim dužnosnicima ispod površine mora. Točnije, predsjednik Nasheed je odlučio raspraviti neke stvari sa ministrima na šest metara dubine, a predsjednikov poziv se ne odbija.

Četrnaest ministara za tu je priliku moralo proći ronilačku obuku i odazvati se predsjedniku na sastanak u mokrim odijelima. Naravno, akcija je proizvela golemi medijski učinak diljem svijeta, a većina ministara je po prvi puta iskusila što je to ronjenje koje za Maldive predstavlja vrlo važnu stavku turizma.Sve svjetske agencije prenijele su tu vijest, a reportaže o ronjenju na Maldivima prikazane su u udarnim terminima vijesti u svim zapadnim zemljama, promocija kakvu teško možete platiti. Naravno, održana je i velika aukcija upotrjebljenih odijela za ovaj sastanak.

I što kazati? Malo mašte, manje kave i više mora te jedan predsjednik i eventualno ministar financija u ronilačkom odijelu i hrvatsko podmorje sa svim svojim ljepotama našlo bi se na svim svjetskim televizijskim postajama.