Ronilaštvo u službi javne sigurnosti

 

Uz scuba forenziku o kojoj je već bilo riječi u tiskanom izdanju, postoji još cijeli niz srodnih situacija gdje vještina ronioca mora nadoknaditi razliku između mora i kopna. Situacija poput spašavanja unesrećenih osoba pod  vodom, uklanjanje eksplozivnih naprava zaostalih pod vodom, izvlačenje osjetljivih tereta itd.
U zemljama gdje je kultura ronilaštva na visokoj razini i poticana od društvenih sudionika, često se održavaju vježbe koordinacije javnih služba i ronilaca. U nastavku možete pogledati jednu takvu sasvim uobičajenu vježbu koordinacije izvlačenja eksplozivne naprave održane ljetos na jezeru Perris u SAD-u. Kao što svi to znamo, ronilaštvo ima jednu specifičnu dodatnu  vrijednost za društvo, osim kao sport i rekrecija, ono je često neizostavan instrument u javnih službama.
I ronilac koji želi svoje vještine staviti u službu javnog interesa ima priliku to napraviti kroz polaganje posebnih tečajeva i stjecanje certifikata, u SAD-u gdje je održana pokazna vježba u video isječku, primjerice postoji cijeli niz takvih obuka poput onih od Agencija za ronilaštvo i javnu sigurnost ERDI pa nadalje. Erdi, primjerice je agencija koja vrši ronilačku obuku policije, vojske i vatrogasaca a svi njihovi programi su u skladu sa OSHA i NFPA standarda.