Prvi katalog morskog života

Nakon 10 godina istraživanja znanstvenici grupacije Census for Marine Life objavili su rezultate svojeg dugogodišnjeg rada o bioraznolikosti morskih područja.

Ovo istraživanje dalo je do sada najiscrpniji pregled morskog života uopće te odličnu usporednu sliku morskih organizama kakva do sada nije postojala. Tako, zahvaljujući trudu Marine Lifea sada recimo znamo da u Australiji i Japanu živi najviše morskih vrsta; u svakoj od ovih morskih zemalja obitava oko 33.000 različitih vrsta. Saznajemo recimo po prvi puta da udio riba na području koje nazivamo Tropical West Atlantic (Karipsko more, Meksički zaljev, itd). predstavlja tek 28 posto udjela u sveukupnom morskom životu. No ukoliko ste ljubitelj ribe i to vam se čini malo, tada  će vas iznenaditi podatak da udio ribe među morskim organizmima Sredozemnog mora iznosi tek 6 posto.

Riba koja je ponijela titulu stanovnika svijeta i može se naći u skoro četvrtini morskih prostranstava svijeta je tzv. Iglozub (Chauliodus sloani). Radi se o dubokovodnoj ribi iz roda Chauliodus sa zubima koji svojom dužinom i oblikom podsjećaju na velike igle. Iglozub može narasti maksimalno do 60 centimetara i može ga se naći na velikim dubinama ali i u plićim područjima, no pogled na njega ne donosi neki pretjerani užitak…

Najviše endemskih vrsta ima u Australiji, zatim u Novom Zelandu te Južnoj Africi. U tim državama treba prije ronilačkih putovanja dobro odrediti svoj cilj, jer upravo tamo je najveća vjerojatnost za odličnu fotografiju ribe ili koralja koje ne možete naći nigdje drugdje na svijetu. U Sredozemnom moru pak možete naići na najviše ribljih vrsta koje po porijeklu ne pripadaju tom podneblju i koje će iznenaditi i iskusne ronioce sa tog područja.

Uglavnom, radi se o vrlo zanimljivom i korisnom istraživanju koje će biti odlično štivo za svakog temeljitog obožavatelja podmorja, a u cijelosti ga možete naći na ovom linku.