Otkrivena nova riblja vrsta na 7000 metara dubine!

U istraživačkoj ekspediciji morske brazde u područjima Čilea, znanstvenici su otkrili sasvim novu riblju vrstu na dubini od 7000 metara.

Sama ekspedicija je trajala tri tjedna a sačinjavali su je iskusni morski biolozi iz Aberdeena, Tokija i Novog Zelanda. Ova ekspedicija je imala na raspolaganju vrhunsku snimateljsku opremu i nakon 20-tak dana intenzivnog istraživanja vratili su se s ulovom od 6000 slika u visokoj rezoluciji snimljenih na dubinama između 4500 i 8000 metara. Cijeli pothvat je napravljen u okviru trogodišnjeg istraživanja HADEEP-a, koji se već može pohvaliti sa snimkom ribe na do sada najvećoj morskoj dubini. Ovaj projekt je počeo bacati sasvim novo svjetlo na percepciju života u ekstremnim morskim dubinama. Osim već poznatih vrsta, koje su se fiziološki izmijenile i prilagodile dubini, nađene su i nove riblje vrste, ali i do sada nepoznati rakovi i školjkaši.

Interesantan je podatak da je ova riba skoro ostala “neotkrivena”, naime prilikom prvog pregledavanja dubinskih materijala, prvi dojam je bio da se radi o već poznatoj ribljoj vrsti, no naknadno je utvrđeno da se radi o potpuno novoj.