Novi rekord u freedivingu, ili ipak boce?

Prema prvim najavama koje stižu iz Miamia, William Trubridge će u prosincu pokušati oboriti svjetski rekord u disciplini freediving te dohvatiti dubinu od 100 metara. Radi se o disciplini u kojoj sportaš pokušava uroniti na što veću dubinu koristeći se samo golim rukama i nogama.

Samo obaranje rekorda održat će se na lokaciji Dean’s Blue Hole na Bahamima gdje maksimalna dubina iznosi 203 metara, a sam uron se naziva Projekt Hector. Rekord koji Trubridge pokušava srušiti je 95 metara,a postavio ga je on sam početkom godine na Vertical Blue natjecanju.
Sam uron je marketinški jako dobro pripremljen, kako to obično biva kod obaranja rekorda bilo koje vrste; svaki metar zarona može se otkupiti na javnom on-line nadmetanju prije samog urona, a ime vlasnika biti će zapisano u florescentnoj tehnici pored samog Trubridgea prilikom urona.

O samom Trubridgu znamo da je počeo roniti vrlo rano, s 8 godina je ronio bez većih problema na 15 metara no da sa freedivingom se počeo baviti tek u 22 godini. Ovaj stil ronjenja zahtjeva odličnu fizičku spremu zbog ekstremnih dubina koje se dosežu i uvjeta koji tamo vladaju i utjeću na samu fiziologiju. Osim pojave narkotičnog stanja, opasnosti gubitka svijesti i dezorjentacije koje  vreba pri zaronu, dolazi i do ekstremnih fizioloških naprezanja;  pluća ronioca se smanjuju na veličinu grejpfruta, a broj otkucaja srca pada na tek 25 otkucaja u minuti.
Freediving za kraj nudi i jednu dvojbu o kojoj bi željeli čuti Vaše komentare. Bez obzira na manji „komfor“ pri ronjenju bez opreme zadisanje pod vodom, kraćeg vremena ispod površine,  poklonici ovakvog zarona tvrde da je zajedništvo sa dubinom  nedostižno za ronioce s bocama. Ne čuju se udisaji te općenito, smatraju da je bliskost sa podvodnim okruženjem snažnija.
No, scubaši tvrde da će iskusni ronioc s bocama u ključnim trenutcima zaustaviti disanje i utihnuti mjehuriće te postići isti efekt. Što Vi mislite?