Milijunska odšteta zbog greške instruktora

Daniel Carlock je plutao na udaljenosti od 12 milja od obale i kako kaže;  osjećao  kako ga duša napušta, bio je siguran da će umrijet, no nastavio je borbu i preživio. Nakon još jedne borbe koja je zahtjevala opet veliku upornost, borbe u sudnicama, dobio je i milijunsku odštetu.

Sve je počelo ronilačkim izletom sa agencijom Venice, on i još 19 izletnika krenuli su na ronilački izlet koji se sastojao od tri zarona.  Kod prvog zarona na lokaciji Eureka,  kod naftne platforme u području Long Beacha, Carlock je izronio 70-tak metara od izletničkog broda. Uhvatili su ga grčevi u nogama i nije mogao doplivati do broda zbog jakih struja. Počeo je mahati s ronilačkom bovom, no nitko na brodu ga nije spazio. Prilikom prebrojavanja opet nitko nije uočio da ga nema te je brod nastavio dalje s planom zarona. Njegov nestanak je primijećen tek kod trećeg zarona. Voditelj zarona je odmah obavijestio obalnu stražu, no s obzirom da je u evidenciji stajalo da je bio prisutan i nakon drugog zarona, potraga se odvijala kod krive lokacije. Daniel je plutao 7 milja dalje od spasilačkih brodova bez nade u spas.

Primijetio ga je tek izletnički brod s izviđačima koji je sasvim slučajno promijenio rutu kako bi izbjegao koliziju s drugim brodom. Carlock je nakon toga podnio tužbu proti  tour operatera i vodio 5-godišnju pravnu borbu. Odvjetnik tuženika niti u jednom trenutku nije tražio oslobađajuću presudu, već podjelu odgovornosti. Naime, prema iskazu obrane, Carlock se nije držao svojeg partnera u zaronu i tu su vidjeli glavni argument za podjelu krivnje. Taj argument im je priznat i sudac je smanjio odštetni iznos s traženih 2 milijuna na 1,68 milijuna dolara no sudac nikako nije želio pristati na tvrdnju da je ronilački izlet već sam po sebi rizik po život. Carlock je dobio pravnu borbu nakon pet godina iskaza, žalbi i svjedočenja. Sam ishod, prema njegovim riječima, nije mu bio toliko važan zbog njega samog već zbog svih onih kojima se to može ponoviti. Nakon ove presude, počelo je uvođenje odgovornosti i kapetana broda za prebrojavanje izletnika tako da odgovornost za brojno stanje izletnika nije više samo na voditelju izleta čime se uvodi svojevrsna dupla kontrola.

Sam Carlock je dobio veliku medijsku pažnju, primjerice sudjelovao je u talk showu Oprah Winfrey, no ovaj previd tour operatera koštao ga je oboljenja od PTSP-a i raka kože zbog uvjeta koji su vladali na pučini mora.