Hrvatska reprezentacija osvojila do sad najveći broj medalja

Pričekali smo malo da se vijest slegne i odlučili startati sa stranicom uz najbolju vijest za sve poklonike ronjenja kod nas; Hrvatska reprezentacija predvođena trenerom mr. sc. Ivanom Drvišem osvojila je do sada najveći broj medalja u povijesti hrvatskog ronilačkog sporta!

Na drugom CMAS europsko prvenstvo u ronjenju na dah koje se održavalo na Tenerifima u Španjolskoj Hrvatski reprezentativci osvojili su ukupno pet medalja u disciplinama jump blue i dinamika. Ukratko, nakon osvojenog srebra i bronce Lidije Lijić i Karle Fabrio Čubrić u diciplini jump blue, u finale dinamike ušli su Dajana Zoretić, Karla Fabrio Čubrić, Lidija Lijić, Goran Čolak i Mario Brčić.  U finalnom nastupu Goran Čolak je osvojio zlato s 230,52m, Lidija Lijić osvojila je srebro sa 190,56 m, a Mario Brčić broncu s 219,61 m, dok je Karla Fabrio Čubrić zauzela peto mjesto, a Dajana Zoretić ipak ostala bez plasmana.
No treba posebno napomenuti da niti na ovom natjecanju nije srušen Karlin rekord, rezultat od 196,3 metra u dinamici (bazenskadisciplina u kojoj ronilac pokušava preroniti što veću udaljenost) te je i danas nakon ovog natjecanja aktualni svjetski rekord.
Ovi fantastični rezultati predstavljaju sjajnu stvar za hrvatsko ronjenje i predstavljaju veliki uspjeh svakog od njih pojedinačno, ali i reprezentacije zajedno sa trenerima i svima koji su ih pratili i zajedno kao momčad branili branili boje hrvatskog ronjenja. Njihove fotografije iz hotela u Španjolskoj su nam još jednom razvukle osmijeh na licu te nam ne preostaje ništa drugo nego da im od srca zahvalimo i čestitamo za godine pripreme i odricanja koje su uložili u ovaj sport i osvojili ove medalje!

U prvom broju SCUBAlifea gostovala je upravo Karla Fabrio Čubrić te Vam prenosimo tek kratki dio priče iz tiskanog izdanja,  priče o svjetskoj rekorderki u ronjenju, putu koji je prošla kao sportašica ali i kako je uskladila majčinstvo sa ovim izuzetno zahtjevnim sportom.

 
ZA SEBE KARLA Fabrio Čubrić kaže da roni od kad zna za sebe, a aktivno se bavi ronjenjem od 2000. godine. Četiri godine kasnije prvi se put natječe u ronjenju na dah, te na Svjetskom prvenstvu u Rovinju prvi puta obara državni rekord u disciplini Jump Blue. Prvi puta osvaja titulu državne prvakinje u disciplini Jump Blue 2005. godine, a 2006. godine postaje dvostruka državna prvakinja u disciplinama Jump Blue i dinamika.
Godinu dana kasnije i 2008. u tim disciplinama obara svjetske rekorde. Rezultat od 196,3 metra u dinamici (bazenskadisciplina u kojoj ronilac pokušava preroniti što veću udaljenost) i danas je aktualni svjetski rekord. Rezultat od140,00 metara u disciplini Jump Blue (ronilac na dubini 10 metara obilazi bridove kocke 15×15 metara, mjeri se ukupan prijeđeni put) aktualni je europski rekord.
Također, aktualna je vlasnica državnih rekorda u trima dubinskim disciplinama: Constant Weight (ronjenje u dubinu s perajom) – 61m, Constant No Fins (ronjenje u dubinu bez peraja, “žabica”) – 47 metara i Free Immersion (ronjenje u dubinu bez peraja povlačeći se rukama po konopu) – 57 metara, kao i državnog rekorda u disciplini statika (zadržavanje daha u mirovanju) – pet minuta i 42 sekunde.
Najveći uspjesi do sada na svjetskim prvenstvima su joj: srebro i bronca na CMAS Svjetskom prvenstvu na Tenerifima 2006., dvije bronce na AIDA Svjetskom prvenstvu u Mariboru 2007. i zlato na CMAS Svjetskom prvenstvu u Bariju 2007. godine.
U svom natjecateljskom stažu obarala je rekorde u svim natjecateljskim disciplinama. Čak 30 puta obarala je državne rekorde, od čega ujedno četiri puta i svjetske rekorde.

Ostatak reportaže pročitajte u drugom broju SCUBALife magazina.