Atraktivne podmorske tehnologije na tržištu kapitala

Da Vam je netko prije 15-tak godina rekao da kupite dionice Googla, koliko biste ga ozbiljno shvatili? Danas bi Vam taj čovjek bio vjerojatno najbolji  prijatelj. Slijedeća vijest vezana je dakle, uz tržište kapitala i naravno, uz podmorje.

Tvrtka Teledyne Technologies Inc. kupila je Hafmynd EHF, islandsko poduzeće koje se bavi proizvodnjom i razvojem podvodnih vozila. Glavni adut ove islandske tvrtke je Gavia, vozilo namijenjeno podvodnom nadzoru u razne vojne, industrijske ili pak znanstvene svrhe. Ovo vozilo se najčešće primjenjuje upravo u naftnoj industriji, ali često se pojavljuje i kao pomoć pri radu s eksplozivnim napravama. Teledyne Technologies nije razotkrio financijske uvjete ove akvizicije, no odmah je najavio nastavak rada na podmorskim tehnologijama i pojačano razvijanje svojeg podmorskog tehnološkog asortimana. Sjedište Teledyna je u SAD-u, no djeluje u Meksiku i u Velikoj Britaniji. Radi se dakle o međunarodnoj korporaciji koja je u ova recesijska vremena realizirala značajnu investiciju kroz kupovinu druge tvrtke, tvrtke koja se bavi proizvodnjom podmorskih vozila i vjerojatno imaju svoje razloge za ovaj potez. Ovo nije uobičajena informacija iz ronilačkog svijeta, no vrlo je interesantna i tjera nas da se zapitamo; krije li se možda prilika za novi Google upravo ispod površine mora?

(Autor članka ne posjeduje dionice ili vlasničke udjele gore imenovanih  tvrtki.  Članak ni u kojem slučaju nije nagovaranje na kupnju ili prodaju vrijednosnih papira navedenih u istom)

Video Gavie u akciji:

http://www.youtube.com/watch?v=WTeW74qKWME