Annelie Pompe: život isprepleten konopcima

Stigla je i formalna potvrda nakon provedenih testiranja na nedopuštena sredstva, zaron Šveđanke Annelie Pompe na 126 metara novi je svjetski rekord u Variable Weight (VWT) freediving disciplini.

Sljedeće je kaže Annelie; penjanje na vrh Mount Everesta!
Iako je zaron izveden još 05. listopada 2010. godine, čekala se samo formalna potvrda da nisu korištena nedopuštena sredstva i slavlje je moglo početi. No, Annelie ima još planova, ovo nije jedini rekord uz koji želi staviti svoje ime. Sljedeći je, kaže, Streeterov No Limits record koji je pozicioniran na 160 metara, ali prije toga ima još jedna sitnica koju želi napraviti; želi se popeti na Mount Everest. “Moj život je isprepleten konopcima koji ili idu dolje do dna mora ili se penju na vrhove planina” kaže Annelie. Kako objašnjava sama, to su mjesta na kojima se osjeća slobodno i gdje provodi najviše vremena baveći se pripremama za zaron ili kao trener.  S obzirom na rizičnost sportova kojima se bavi,  vrlo često se susreće s kritikom da je njezin životni stil izraz nepoštivanja ljudskog života, no ona na to odvraća kratko da se život mora živjeti sada i odmah jer ne čeka na nikoga. Za ronjenje pak kaže da je puno više od sporta i vježbanja tehnike i zadržavanja daha. Ronjenje je, kaže, ono što osjećate unutar sebe i to će imati utjecaj na Vas i Vaše rezultate i iz tog razloga Annelie freediving smatra ultimativnim izazovom za tijelo, ali i za duh. 

Što je Variable Weight freediving, disciplina u kojoj je postavila rekord? Radi se o tehnici gdje ronilac zaranja uz pomoć utega, a izranja vlastitom snagom, koristeći se pri tome rukama i/ili nogama bilo povlačenjem po konopu ili bez povlačenja. Variable Weight (uron s promjenjivim opterećenjem) je jedna od dvije discipline koja koristi “sled” kao pomoć pri uronu. Stariji modeli “sleda” su bili dizajnirani da ronilac zaranja glavom prema dolje, kao u slavnom filmu Luca Bessona “Veliko plavetnilo”. Sada su u upotrebi nove verzije gdje ronilac zaranja nogama prema dolje. Variable Weight nije natjecateljska disciplina.