U Sarajevo City Centru u Sarajevu proglašeni su pobjednici natjecanja u podvodnoj fotografiji “Without Borders”.

Tako je gala ceremonijom proglašenja pobjednika i otvorenjem izložbe nagrađenih podvodnih fotografija završeno ovo, četvrto online međunarodno natjecanje u podvodnoj fotografiji. Na natjecanju je sudjelovao rekordan broj natjecatelja iz 18 država s četiri kontinenta. 219 natjecatelja poslalo je više od 700 fotografija podvodne tematike, a natjecalo se u dvije kategorije fotoaparata: DSLR i kompakt. U međunarodnoj i BiH konkurenciji zadane su bile četiri teme: fotografija podvodnog ambijenta s ili bez modela, kreativna i fashion fotografija, makro fotografija te fotografija slatkih voda. Novitet za ovu godinu bila je zasebna tema “Portfolio Mediteransko more” (zajedno za kompakt i DSLR fotoaparate) s ciljem promocije Mediterana i njegovih podvodnih ljepota.

Podvodni fotografi iz Bosne i Hercegovine natjecali su se u dvije dodatne teme, BiH portfolio i BiH fotograf-početnik te su se prijavili u velikom broju s izuzetno kvalitetnim fotografijama. BiH fotograf-početnik je kategorija koja je postala konstantna na natjecanju sa željom da se privuče što veći broj ljubitelja podvodne fotografije u Bosni i Hercegovini te popularizira ronjenje i podvodna fotografije u BiH. Pružena je šansa roniocima koji tek počinju fotografirati pod vodom da se pokažu i prezentiraju svoje radove te da se natječu sa sebi ravnima.

Na Facebook stranici Without Borders prvobitno je proglašeno deset finalista po kategorijama i temama, a potom i pobjednici i rang lista deset prvoplasiranih. Najviše pristiglih fotografija bilo je iz Italije, a potom slijede Austrija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina i Srbija. Najteži izbor za pobjednika bio je u temama makro i Portfolio Mediteran zbog velikog broja izuzetno kvalitetnih i ujednačenih fotografija. Kao kuriozitet spomenimo i to da su u temi Portfolio Mediteran svih prvih deset mjesta osvojili natjecatelji iz Italije i potvrdili svoju dominaciju na ovom i sličnim natjecanjima.

A kako je zahtjevan zadatak podvodnih fotografa i proces nastajanja podvodne fotografije najbolje je objasnio član žirija Dinno Kasalo na otvorenju izložbe opaskom kako podvodni fotografi odlaze pod površinu s 50 kilograma opreme kako bi snimili bića od 50 grama. “Ovaj specifičan put razvoja i promoviranja podvodne fotografije će se nastaviti i idućih godina jer su umijeće i inspiracija pravljenja fotografija izuzetno zanimljive i zahtjevne i za običnog čovjeka prosto nestvarne. Na ovaj način približavamo čari podmorja, rijeka i jezera i običnim ljudima koji nemaju priliku zaviriti u fascinantne i skrivene tajne dubina. Prezentacijom podvodne fotografije i ronjenja promovira se i podizanje svijesti o očuvanju svjetskih voda koje čine preko 70% površine našeg planeta. Zahvaljujemo se našim sponzorima i partnerima projekta bez kojih ovo natjecanje ne bi bilo moguće.”, izjavio je direktor natjecanja Hrvoje Gavrančić.

Tradicionalno, međunarodni stručni žiri radio je u sastavu: Ivana Orlović (podvodni fotograf, Mares ambasador – Srbija), Branislav Danevski (podvodni fotograf – Hrvatska), Goran Butajla (podvodni fotograf, glavni urednik SCUBAlife magazina – Hrvatska), Adnan Drnda (podvodni fotograf – Bosna i Hercegovina), Samir Solaković (podvodni fotograf – Bosna i Hercegovina) i Dinno Kasalo (fotograf, snimatelj, urednik i producent na BHRT – Bosna i Hercegovina).

Za najbolju fotografiju natjecanja izabrana je fotografija Heinza Toperczera iz Austrije. Ukupni pobjednik u kategoriji DSLR također je Heinz Toperczer iz Austrije, a u kategoriji kompakt Marinko Babić iz Hrvatske.

Sve rezultate ovog natjecanja po kategorijama uz prekrasne fotografije koje su osvojile pobjednička mjesta možete vidjeti u 28. broju SCUBAlife magazina (u prodaji od 21.06.2017.).

SHARE