Pogled u plavo pomaže udruzi Plava krila

foto: Marjan Radović

Na Trgu bana Josipa Jelačića u sklopu manifestacije “Pogled u plavo – promocija ronjenja i ronilačkih klubova” ronioci Grada Zagreba nastavljaju sa svojim humanitarnim djelovanjem.

Članovi ronilačkih klubova RK HRVI Nemo Adriatic, RK Geronimo i RK Dugave, a koji su također i pripadnici Specijalističke postrojbe civilne zaštite Grada Zagreba za spašavanje na vodi i iz vode, u utorak (19.05.2015.) su u humanitarnom dijelu projekta odlučili pomoći udruzi “Plava krila” koja okuplja oboljele od plućne hipertenzije, izuzetno rijetke, ali teške i neizlječive bolesti.

Udruga “Plava krila” ove će godine u rujnu u Barceloni ući u Europsku asocijaciju oboljelih od plućne hipertenzije što će, nadamo se, pomoći bržem i efikasnijem rješavanju problema s kojima se ljudi oboljeli od plućne hipertenzije suočavaju, ne samo svakoga dana, nego pri svakom koraku, svakoj izgovorenoj rečenici, svakom dahu. Njihovo pravo na liječenje u njihovom je slučaju i pravo na život, no zbog iznimno skupih i teško dostupnih lijekova, neodgovarajućih zakonskih rješenja zbog kojih su često diskriminirani, nedostatnih terapija i sličnih problema, njihovo pravo na liječenje i život postali su borba za život. Pred članovima udruge “Plava krila” dugotrajna je borba za život i za svaki udah, a da u tome nisu sami, uz ronioce Grada Zagreba, pokazao je i Goran Čolak, svjetski i europski rekorder i prvak u ronjenju na dah, zadržavajući dah pod vodom i tako podržavajući ove hrabre ljude. Podršku udruzi “Plava krila” došao je dati i gradonačelnik Milan Bandić koji je istaknuo kako je u ovo izrazito teško vrijeme od iznimne važnosti humanost, empatija i suosjećanje s drugima te pomaganje svima koji su u potrebi i u skladu s tim i on se pridružuje ovom činu senzibiliziranja javnosti kako bi se pomoglo ljudima koji se bore za osnovnu ljudsku i životnu funkciju – disanje. Također je zahvalio i roniocima Grada Zagreba koji su još jednom pokazali svoju humanost i spremnost na pomoć potrebitima.

Podršku projektu dali su i sponzori koji već tradicionalno prate “Pogled u plavo” pa se tako ponovo HDS ZAMP pobrinuo da posjetitelji rone u bazenu na glavnom zagrebačkom trgu uz pratnju glazbe hrvatskih izvođača, Smartson multibrand trgovina pametnih mobilnih telefona (kao što su Samsung, LG, Huawei, CAT) i Lenovo osigurali su bogate nagrade za posjetitelje, a Honda Marine – Fred Bobek pokazali su najnoviju ponudu ljubiteljima nautike.
Također, u bazenu i oko njega postavljena je izložba našeg poznatog podvodnog fotografa Marjana Radovića pa su svi posjetitelji i prolaznici mogli uživati u prekrasnim prizorima podmorja uhvaćenim u objektiv profesionalca. Za dodatnu atraktivnost pobrinuo se MAGIS TIM koji je omogućio svima koji su zaronili na Trgu bana Jelačića fotografiju urona i izradu iste u obliku tapete koja će ih još dugo podsjećati na nesvakidašnje iskustvo ronjenja na glavnom gradskom trgu.
Medijski pokrovitelj manifestacije “Pogled u plavo” i ove godine je SCUBAlife magazin.

SHARE