Čim nogom zagazite na Mljet, postajete dijelom nečeg skrivenog i tajnovitog čega nema na drugim otocima, a kad zaronite u njegovo podmorje…

Mljet slovi kao jedan od najljepših hrvatskih otoka, ne samo radi prirode, već i zbog kulturne baštine. Samo jedan od dokaza tome je već poodavna uspostava Nacionalnog parka na otoku (na njegovoj zapadnoj trećini). To je i naš najzeleniji otok; bujne mediteranske vegetacije, bistrog i čistog mora, pitomih, pjeskovitih uvala i bogatog podmorskog živog svijeta. Tko jednom upozna taj povijesni otok čudesne ljepote i izvorne prirode, postaje njegovim zaljubljenikom i rado mu se ponovno vraća.

A podmorje Mljeta skriva mnoge tajne. Tako je upravo otkriveno jedno od najvećih nalazišta amfora starih dvije tisuće godina. Čak i podvodni arheolozi koji se bave ovakvim stvarima priznaju da je ovo otkriće pravo iznenađenje. Na samo dvadesetak metara dubine pronađeno je 150 očuvanih amfora. Radi se o tri tipa amfora koje potječu s kraja prvog stoljeća. Amfore je u dubini zaštitio pijesak, odnosno mulj pa su tako prekrivene pijeskom ostale nepromijenjene gotovo dvije tisuće godina.

Ovo istraživanje sufinancirao je i Nacionalni park Mljet jer su čelnici parka željeli zaštititi baštinu i od nautičara (jer dolaze sve veći brodovi sa sve većim sidrima), ali i od mogućih ronilaca-kradljivaca. Tako će većina amfora ostati na svome mjestu, a nalazište će biti otvoreno za ronioce, ali zaštićeno za tu namjenu konstruiranim mrežama.

Veliku reportažu o ronjenju na Mljetu i njegovim prekrasnim ronilačkim lokacijama možete pročitati u 17. broju SCUBAlife magazina (rujan 2014.).

SHARE