Guinnessov rekord na Viru srušen u jednom dahu

foto: Marjan Radović

Goran Čolak još je jednom čitavu Hrvatsku i svijet ostavio bez daha. 

U petak je na otoku Viru oborio vlastiti Guinnessov rekord u držanju daha pod vodom. I dok je lani na zagrebačkom glavnom trgu dah držao 22 minute i 30 sekundi ovaj je put je na Viru postavio rekord izdržavši čak 23 minute i jednu sekundu.
Pred očima brojne publike koja se okupila na središnjem virskom trgu Čolak je uz pomoć svoje ekipe i trenera dr. sc. Ivana Drviša postavio novo fenomenalno vrijeme i najavio da bi u budućnosti mogao pokušati držati dah čak 25 minuta. Naravno, Guinnessova kategorija drugačija je od službenih AIDA-inih i CMAS-ovih disciplina jer ronilac smije udisati čisti kisik prije urona, dok kod službenih natjecanja to naravno nije dozvoljeno. 

Otok Vir nije slučajno izabran jer se radi o mjestu na kojem je Goran godinama boravio preko ljeta i tamo praktički naučio plivati te napravio prve ronilačke pothvate. Njegovi su roditelji na tome otoku duže od 40 godina. Ovaj je događaj, inače u organizaciji Algoritma te pod medijskim pokroviteljstvom i SCUBAifea, imao i humanitarnu notu jer je prihod namijenjen za pomoć poplavljenim slavonskim područjima. Usput, dio je to širega projekta “Pogled u plavo” koji nastoji promovirati ljepote hrvatskog podmorja te ronjenje i ronilačke lokacije kao važnu i atraktivnu turističku ponudu Hrvatske.
Na konferenciji za medije nakon pothvata Čolak je bio izvrsne volje te kazao kako prvenstveno osjeća veliko olakšanje što je uspio. “Iskreno, dok sam bio pod vodom vrijeme sam kratio razmišljajući što ću reći ako ne uspijem oboriti rekord, ali već na pola puta imao sam osjećaj da ću uspjeti”, rekao je.

SHARE