Jedinstveni koraljni greben u Brazilu

foto: Greenpeace

Greenpeace Brazil objavio je prve fotografije velikog sustava podvodnog grebena otkrivenog na ušću Amazone prošle godine.

Dugačak oko 950 kilometara, na području od oko 9500 kvadratnih kilometara, ovaj koraljni greben jedinstven je po slabom svjetlu i fiziološko-kemijskim uvjetima koji tamo vladaju. Oceanografi koji su zaslužni za pronalazak grebena pridružili su se Greenpeaceovoj ekipi na brodu Esperanza kako bi istražili greben u maloj podmornici te su napravili fotografije na dubini većoj od 200 metara. “Greben ima ogroman potencijal što se tiče otkrivanja novih vrsta te je važan za privredu ribarskih zajednica uzduž amazonske obalne zone. Naš tim želi bolje razumjeti kako ovaj ekosustav radi. U ovom trenutku mapirano je oko 55 posto ekosustava”, kaže Nils Asp, istraživač s brazilskog sveučilišta Para.

S druge strane, naftne kompanije BP i Total željno čekaju mogućnost eksploatacije nafte jer su zalihe na tom području procijenjene na između 15 do 20 milijardi barela. Aktivističke grupe poput Greenpeacea zabrinute su da bi mogući izljevi nafte nanijeli katastrofalnu štetu, ne samo grebenu, već i najvećem svjetskom ekosustavu šuma mangrova koji se nalazi u obližnjem nacionalnom parku Cape Orange.

SHARE