Završilo AIDA Svjetsko prvenstvo u Finskoj

Prestižno AIDA-ino natjecanje u ronjenju na dah održalo se u starom finskom gradu Turkuu od 25. lipnja do 3. srpnja 2016.

Koncipirano je kao natjecanje u tri bazenske discipline: statika (STA), dinamika s perajama (DYN) i dinamika bez peraja (DNF). Hrvatski predstavnik Goran Čolak kvalificirao se u sva tri A finala natjecanja koje okuplja svjetsku ronilačku elitu, a dobar rezultat (9 minuta i 14 sekundi) postigao je u disciplini statike (STA) te je tako prvi dan finalnog natjecanja osvojio drugo mjesto i srebrnu medalju u toj disciplini. Četiri sekunde i 0.8 bodova dijelilo ga je od pobjednika, Španjolca Aleixa Segure Vendrella s rezultatom od 9 minuta i 18 sekundi, dok je treće mjesto osvojio Čeh Martin Valenta s rezultatom 9:04.
U ženskoj konkurenciji u statici prvo mjesto osvojila je Gabriela Grezlova (Češka, 7:59), a drugo i treće mjesto pripalo je natjecateljicama iz Japana (Yuriko Ichihara s vremenom 6:37 i Asumi Kessoku s vremenom 6:28).

U dinamici bez peraja pobjedničko postolje zauzeo je Poljak Mateusz Malina s preronjenih 244 metra, na drugo mjesto popeo se Pierre Crubille iz Francuske, a na treće Mikko Pöntinen iz zemlje domaćina natjecanja.
U ženskoj konkurenciji najbolja u disciplini DNF bila je Poljakinja Magdalena Solich s preronjenih 185 metara, druga je bila Alice Hickson iz Velike Britanije, a treća također Poljakinja Julia Kozerska.

U disciplini dinamika s perajama prvo mjesto otišlo je ponovo Mateuszu Malini (300 metara), drugo Giorgosu Panagiotakisu iz Grčke, a treće Oleksandru Bubenchykovu iz Ukrajine.
I u ženskoj konkurenciji dominirala je Poljakinja Magdalena Solich s preronjenih 232 metra, ista ona koja je osvojila prvo mjesto u DNF-u, drugo mjesto također je otišlo u Poljsku (Julia Kozerska), a na treće je zasjela Anette Rafen Ottzen. 

Inače, u finalu DNF-a i DYN-a Goran Čolak doživio je black-out. “Sve je krenulo nizbrdo. Razlog mi je nepoznat, možda zbog bolesti koja me pratila cijelog tjedna, možda zbog pretreniranosti ili mentalne ispraznosti”, objašnjava Čolak ovakav završetak finala u Turkuu putem društvenih mreža.

SHARE

Warning: A non-numeric value encountered in /home/scubalif/public_html/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 1009