Ronilačka krstarenja na Jadranu

Sigurno ste nekada imali priliku čuti priče i doživljaje s ronilačkih krstarenja, ili ste već i sami razmišljali o odlasku na jedno takvo, ali niste imali dovoljno pouzdanih informacija kako to izgleda, koliko košta i što možete očekivati?

Dakle, što je to ronilačko krstarenje? To je višednevna (uglavnom tjedna) plovidba brodom opremljenim za cjelodnevni boravak grupe turista s uključenim spavanjem na brodu, pansionom i organiziranim vođenjem na ronjenja. Obično se na takve ronilačke rute kreće iz neke od naših većih luka (Zadar, Split, Rijeka) te se, prema očekivanjima ronilačke grupe, a u konzultaciji s kapetanom broda, dogovara okvirna ruta kojom će se ploviti i roniti na odabranim lokacijama. Takvi brodovi uglavnom su opremljeni dvokrevetnim kabinama u potpalublju, a na prostoru glavne palube nalaze se salon (koji služi uglavnom kao mini restoran) i prostor namijenjen za ronilačke potrebe, obično na krmi broda. Uobičajeni su aranžmani s dva ronjenja dnevno, uz mogućnost dodatnih noćnih ili raznih drugih ronjenja (za potrebe tečajeva i slično). Kapacitet takvih brodova na Jadranu je uglavnom između dvanaest i dvadeset osoba od kojih, naravno, ne moraju svi biti ronioci. Prilikom ugovaranja takvog ronilačkog aranžmana najvažnija stavka je način određivanja cijene, jer postoje dva bitno različita načina. Prvi način je popularni “puno za prazno” aranžman, pri čemu vlasnik broda određuje cijenu za kompletan brod neovisno o broju osoba. Ovaj način idealan je za ronilačke klubove, ili veće grupe ronilaca, koji s velikom dozom sigurnosti mogu računati da će uspješno “napuniti” brod. Cijena po osobi u tom slučaju osjetno je manja nego kad se radi o načinu da se unaprijed određuje pojedinačna cijena po osobi za određeni period bez obzira na popunjenost aranžmana. U tom slučaju cijena po osobi je osjetno viša pa je zbog toga ustvari prikladna samo za situacije u kojima pojedini ronioci uplaćuju aranžman neovisno o grupi i popunjenosti kapaciteta. Već zbog navedenog, vjerojatno, uviđate da je “puno za prazno” idealan način za organizaciju ronilačkih krstarenja, posebno preko klubova ili drugih neformalnih vidova ronilačkih okupljanja, što u punom smislu pokazuje i praksa, barem kada se radi o “jadranskim” uvjetima.

Najveća prednost ronilačkih krstarenja u odnosu na klasični vid ponude u ronilačkim centrima je u tome što imate priliku u kratkom vremenu obići najbolje lokacije u pojedinom akvatoriju. Primjera radi, sedmodnevnom turom iz Splita prema otoku Visu imat ćete priliku posjetiti i bračke, i hvarske, i viške lokacije, i to one najljepše. Uz to, uglavnom svake večeri uplovljavate u različite luke na Vašoj ruti, što je itekako primamljivo i za ronioce i za klijente koji se ne bave ronjenjem. A ako ćemo govoriti o nedostacima, uz nešto manji komfor (kabine na brodu su ipak manje od soba u hotelima ili apartmana), onda je jedna stvar koju valja napomenuti vezano za krstarenja činjenica, a to je da ne možete unaprijed precizno planirati rutu. Krstarenja su uglavnom usmjerena na nešto veće udaljenosti tako da je bitan faktor kojeg morate uzeti u obzir i vrijeme, tj. vremenske prilike i maritimni uvjeti. Iako se krstarenja organiziraju uglavnom ljeti, ili u kasno proljeće i ranu jesen, nema nikakve garancije da ćete baš uvijek moći odraditi kompletnu predviđenu rutu. Gotovo da morate računati da Vas čeka barem minimalna promjena, ili pauza u ruti radi nepredviđenog lošeg vremena. Naravno, tu ne mislimo na kišu već na vjetrove jačeg intenziteta koji značajno mogu omesti ili čak ugroziti plovidbu pa na brodu uvijek vrijedi pravilo da je kapetanova riječ “zadnja”, i to pogotovo vezano za sigurnost plovidbe. Zbog toga je dobro imati primarni, ali i alternativni plan plovidbe i ronilačkih lokacija u slučaju lošijeg vremena. Nekoliko savjeta za pripremu odlaska na ronilačko krstarenje pročitajte u nastavku, a za više informacija pročitajte priču s jednog takvog krstarenja na Jadranu u devetom broju SCUBAlife magazina!

Sedam savjeta za savršeno ronilačko krstarenje

1. Dobro isplanirajte glavnu i pomoćnu rutu i lokacije ronjenja!
2. Izaberite apsolutno najmanje što možete odjeće koju namjeravate koristiti na krstarenju, a onda to što ste izabrali prepolovite!
3. Ukoliko nosite nešto novo i još zapakirano, otpakirajte to i ambalažu ostavite. Na brodu ćete ionako napraviti dosta smeća, ne morate ga još i od kuće donositi.
4. Ponesite isključivo biorazgradiva sredstva za osobnu higijenu!
5. Napunite sve punjive baterije za uređaje koje nosite (fotoaparati, ronilačke svjetiljke itd.)
6. Dobro pregledajte svoju ronilačku opremu i ponesite najnužniji alat, rezervne O-ringove, rezervne remene za peraje i masku i plastične obujmice (uvijek dobro dođu).
7. Ponesite jednu bijelu majicu i deblji marker. Na kraju krstarenja zamolite da vam se na nju potpišu kapetan i posada, bit će vam to zaista jedinstveni suvenir.

SHARE

Warning: A non-numeric value encountered in /home/scubalif/public_html/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 1009